SERVANTES AWARD
Hommage aan de medewerkers van de lokale besturen
Laureaten Servantes Award 2023
Winnaars Servantes Awards zijn gekend: professionals van lokale besturen uit Brugge, Merelbeke en De Panne zijn laureaten
Eerste plaats in de categorie ‘Nieuwkomer’ gaat naar onthaalmedewerker Kateryna Glavanar uit Merelbeke
Kateryna Glavinar kwam in dienst in Merelbeke in 2022. Zij startte in een artikel 60-tewerkstelling die ze combineerde met een job als poetshulp. Zij ging zich verdiepen in de onthaalfunctie en nam deel aan een intern examen waarop ze de jury kon overtuigen van haar talenten.
Bij de Oekraïense inwoners staat Kateryna gekend omdat zij bij haar in hun moedertaal uitleg kunnen krijgen over de administratieve processen die zij moeten doorlopen.
“Kateryna is een enthousiaste, zorgzame collega die zich snel als een vis in het water voelde om onze klantgerichte visie uit te dragen.”, vertelt diensthoofd Eva Faes.
De jury lauwert het parcours van deze laureaat, maar ook van de gemeente. “Lokale besturen bieden mensen kansen voor opwaartse mobiliteit: dit is een verhaal van kansen krijgen en grijpen. De laureaat heeft zich op heel korte termijn ingewerkt en is een gewaardeerde collega geworden in het lokaal bestuur.”
Stijn Cool (polyvalent medewerker en klusjesman bij Welzijnsvereniging Ons Huis in Brugge) prijkt op de tweede plaats. Hij heeft een loopbaan als werkbegeleider, opvoeder, administratief bediende en werfleider. “Stijn is een absolute meerwaarde voor de ganse organisatie. Hij bracht nieuwe inzichten, oplossingen en know-how binnen in de organisatie”, loven zijn collega’s hem.
De jury prijst Stijn onder meer omwille van zijn rol als perfecte “liaison officer” tussen afdelingen en collega’s, met een warm hart voor de bewoners en hun familie.
Karolien Alders, financieel directeur van de gemeente Tessenderlo gaat aan de haal met de derde prijs in de categorie ‘Nieuwkomer’. Met haar jarenlange ervaring in de privésector, bij de federale overheid en de non-profit nam zij een aantal ingrijpende initiatieven om de budgetten en de meerjarenplanning efficiënter op te maken en op te volgen. “Met Karolien waait er een frisse wind door het financiële landschap van lokaal bestuur Tessenderlo”, aldus Tom Thijsmans, algemeen directeur van Tessenderlo.
Volgens de jury is deze laureaat erin geslaagd om de financiële dienst weer ‘sexy’ te maken. Haar professionalisme en gedrevenheid zorgden voor meer financieel bewustzijn en verantwoordelijkheid bij alle diensten.
In de categorie Nieuwkomer werden de prijzen uitgereikt door Luc Jolie, voorzitter van Exello.net.
Award voor loopbaan gaat naar William De Beuckelaere uit Brugge
William De Beuckelaere, projectleider technieken bij de technische dienst van Zorgvereniging Mintus (voorheen OCMW Brugge) krijgt de carrièreprijs. William startte als onderhoudsman bij het toenmalig WZC Ten Boomgaarde en is doorgegroeid tot projectleider technieken. Hij maakt al tientallen jaren deel uit van de wachtdienst en is vaste vrijwilliger op opendeurdagen. William stelde zijn pensioen uit tot een groot project van het WZC volledig werd voltooid en er een vervanger voor hem werd gevonden.
“William is een voorbeeld van een werknemer die binnen een openbaar bestuur elke dag opnieuw gedurende meer dan 40 jaar het beste van zichzelf geeft”, prijst zijn collega Ann Vandycke hem.
De jury is unaniem lovend: “Gedurende meer dan 40 jaar ging deze laureaat geen uitdaging of inspanning uit de weg. Hij stelde steeds het belang van de organisatie, de medewerkers en de cliënten voorop, over de muurtjes heen. Hij kan beschouwd worden als een modelcollega in een moeilijke sector.”
De tweede prijs voor de carrière gaat naar Ilse Van Thielen, die gedurende jaren diverse functies uitoefende in Hasselt, waaronder maatschappelijk werker, medewerker van de personeelsdienst, projectleider en vertrouwenspersoon. Nadat zij vorig jaar met pensioen “moest” als coördinator van het klantencontactcenter, werd ze er toch weer actief, nu als uitzendkracht.
“Ilse is multi-inzetbaar. Dat is een van haar grote sterktes. Elke rapportering of overleg, meestal vrij kort, eindigde steevast met: Da komt goed, secretaris. Ik zorg daarvoor”, getuigt ere-stadssecretaris Jean-Paul Houben.
De jury prijst deze kandidaat als een duizendpoot met een ongeziene werkijver, die kan meedenken met alle niveaus van de organisatie. “Zelfs na haar pensioen kon zij geen afscheid nemen van haar geliefde omgeving. Dat maakt haar een perfecte vertegenwoordiger van het engagement van lokale civil servants.”
Chris Vercauteren, diensthoofd onthaal en burgerzaken uit Puurs-Sint-Amands sluit het rijtje van laureaten voor de carrièreprijs af. Vercauteren was in tal van rollen actief in Puurs-Sint-Amands: van medewerker sociale werkplaats over hoofd sociale diensteneconomie tot verantwoordelijke onthaal. Sinds enkele jaren is zij diensthoofd onthaal en burgerzaken. Zij werkte loyaal mee aan de hervorming van het toenmalige OCMW, onder meer door het uitbesteden van haar eigen ‘kind’, het lokale dienstenchequebedrijf. Het nieuwe dienstverleningsconcept van de gemeente, dat onder haar leiding tot stand kwam, won in 2018 de Publica Award for Technology. In een recent onderzoek van Thomas Moore Hogeschool prijkt het onthaal als beste van de onderzochte besturen.
“Chris is één van de medewerkers die niet alleen mij sterk inspireert en motiveert om van Puurs-Sint-Amands een gemeente te maken waar het aangenaam werken en vertoeven is”, looft algemeen directeur Raoul Paridaens haar.
Voor de jury belichaamt Chris Vercauteren al meer dan veertig jaar de klantgerichtheid die het lokaal bestuur Puurs-Sint-Amands wil uitstralen.
In de categorie Loopbaan werden de prijzen uitgereikt door Steve Heylen, voorzitter van Burgerzaken Vlaanderen vzw.
Twee teams uit De Panne halen eerste prijs Team-award binnen
Team-HR heeft met een ambitieus veranderingsprogramma een nieuwe wind laten waaien in het lokaal bestuur De Panne. Mede dank zij hun initiatieven zette De Panne grote stappen naar een moderne, efficiënte en aantrekkelijke organisatie en werd De Panne een sterk merk op de arbeidsmarkt.
“Wij zijn ambassadeurs van het nieuw HR-beleid en vinden het dan ook onze taak om andere lokale besturen te bekeren”, glundert Gregory Brunin, HR-manager.
Het team Projectclub is een dienstoverschrijdend team dat de projectmatige aanpak op de kaart heeft gezet binnen het lokaal bestuur De Panne: 50 van de 300 medewerkers zijn lid van de ‘Project Club’. Projecten verlopen sneller en efficiënter, wat perfect past in de waarden die het bestuur uitdraagt.
Het oordeel van de jury is dat de combinatie van deze twee teams een toonbeeld is van een quasi perfect HR-beleid. “Het geheel getuigt van een grote ambitie en biedt inspiratie voor andere lokale besturen. Deze laureaten mogen zich terecht ambassadeurs noemen van een nieuw HR-beleid.”
De tweede prijs voor beste team blijft in West-Vlaanderen. Het nieuwe samengestelde ‘Team Oekraïne’ van het OCMW Brugge moest in maart 2022 bijzonder snel schakelen. Initieel bestond het team uit medewerkers die reeds aan de slag waren binnen de sociale dienst. Later kwamen daar 10 nieuwe collega’s bij, vooral maatschappelijk werkers, nieuwkomers en anciens.
Het team heeft meegewerkt aan de opdracht om gemiddeld 300 Oekraïners een inkomen en/of huisvesting te geven. Het team speelde een voortrekkersol voor andere centrumsteden.
Veerle Van Vynckt, adviseur sociale dienstverlening, heeft niets dan lof: “Het team Oekraïne zorgt voor een positieve dynamiek en uitstraling bij de ganse sociale dienst en het lokaal bestuur. Het team doet goesting krijgen in werken voor een OCMW!”
“De laureaten voor de tweede prijs in de categorie Team zijn een voorbeeld van hoe een lokaal bestuur snel en efficiënt kan schakelen om een crisis het hoofd te bieden”, roemt de jury dit nieuwe team. “Dankzij politiek vertrouwen, een grote inzet en steun van het management kreeg dit team in een turbulente periode snel het vertrouwen. Ze zorgden voor een positieve dynamiek bij de sociale dienst en bij het hele lokaal bestuur. Het is een voortrekker en een voorbeeld voor andere centrumsteden.”
De Buitenschoolse Kinderopvang Pimpernel uit Tremelo sluit het rijtje af. Begin 2020 zorgde COVID-19 ervoor dat alles even stil viel, behalve bij de essentiële beroepen. Kinderopvang was daar één van. Gedurende die hele zware periode stond flexibiliteit centraal en er stond de draagkracht van heel het team onder druk. Maar wat door COVID-19 pure noodzaak was, zit ondertussen ingebakken bij de medewerkers van BKO Pimpernel: flexibiliteit, aanpassingsvermogen, snel bijsturen…
Voor het hele team is dit als vanzelfsprekend: “We hebben één gezamenlijk doel en dat is de kinderen een leuke tijd bezorgen. Voor een lach van een kind doen we veel. Een vakantieperiode is pas geslaagd als we dit verwezenlijkt hebben.”
De jury noemt het bewonderenswaardig hoe dit team zichzelf in een aartsmoeilijke, geviseerde en ondankbare sector wist heruit te vinden. Elke dag opnieuw staan deze laureaten er, met één gemeenschappelijk doel: de kinderen een fijne en zorgeloze vrije tijd bezorgen”.
In de categorie Team werden de prijzen uitgereikt door Piet Buyse en Wouter Van der Vurst, respectievelijke burgemeester en algemeen directeur van Dendermonde, het lokaal bestuur dat in 2022 de eerste prijs haalde in de categorie Team.
Postuum eerbetoon voor Luc Vande Velde, industrieel ingenieur landmeter bij de Provincie Oost-Vlaanderen
De jury reikt dit jaar ook een uitzonderlijke, postume award uit. Luc Vande Velde heeft zich gedurende zijn 36-jarige loopbaan door bijscholing en toewijding opgewerkt van tijdelijk werkopzichter tot industrieel ingenieur landmeter. Luc kende bij wijze van spreken elke vierkante meter grond van zijn provincie. Elk gemeentebestuur kende “Luc van de provincie”. De verslagenheid was dan ook groot toen Luc dit voorjaar plots overleed.
Marc Cromheecke, directeur ruimte en mobiliteit bij de Provincie Oost-Vlaanderen, heeft niets dan lof voor Luc: “Luc nam gedurende zijn lange loopbaan bij de provincie een verbindende rol op, over de grenzen tussen burgers, besturen en diensten heen. Zonder grote woorden, eerlijk en rechtuit. Het was een grote eer om hem een collega een vriend te mogen noemen.” De winnaars ontvingen een kunstwerk van ontwerper Rik Verhaest (Erpe-Mere, alumnus van de Academie Beeldende Kunst Aalst en winnaar van de Valerius De Saedeleerprijs ’21-‘22) waarin het beeld van een stad of gemeente weerspiegeld wordt.
foto’s Ronny De Coster
Zeskoppige jury
De jury die zich dit jaar over de ingediende dossiers boog, is samengesteld uit Prof. dr. Herwig Reynaert van de UGent, Wim Geirnaerdt van Unizo, Kris Torfs van Burgerzaken Vlaanderen vzw, Karolien Dezeure van Mondea, Wim Vandenbroeck van Exello.net en Catherine Ruys van DCR Consulting.
De Servantes Awards werden dit jaar mogelijk gemaakt in samenwerking met Mondea en met de steun van Burgerzaken Vlaanderen vzw, Liantis, uitgeverij Vanden Broele, CLP – Center for Local Politics, Exello.net, werkenbijdeoverheid.be en V-ICT-OR, de Vlaamse ICT organisatie.